2015. december 10., csütörtök

Végre itt a PHP 7!

Megjelent a PHP 7 stabil verziója! A majdnem 2 éve húzódó fejlesztés nemrég eljutott abba a fázisba, hogy ez év dec 3-án elérhetővé tehették ennek a verziónak az elérését is.

Első megközelítésben a következő két tulajdonságát emelném ki: 2-szer gyorsabb a szkriptek lefutása, mint az 5.6 verzió esetében, valamint a memória használata is radikálisan lecsökkent. Egyébként ez a verzió most már 100%-ban ki tudja használni a 64-bites rendszerek előnyeit.

Persze, az okoskodók most kötekedhetnek egy kicsit, hogy hogyhogy kimaradt a 6-os verzió!? Nos, annyit tudok csak róla, hogy fejlesztése közben belegabalyodtak a korábbi unicode problémák megoldásába. S eközben egyre több hibát halmoztak fel. Végül úgy látták, hogy túl sok sérülést, gyenge pontot tartalmaz ahhoz, hogy továbbra is életben tartsák, s inkább átléptek rajta...

Nos, ha most méltán kiujjongtuk magunkat, akkor nézzük a fekete levest! A PHP 7 felrúgja a visszafelé kompatibilitás elvét. Pl. biztosan sokan használják még a mysql_query (és "társai") függvényeket. Nos, ezeket már többé nem lehet használni. Helyettük vagy a mysqli objektum vagy pedig a PDO mysql interfész metódusait kell majd használnunk.

A fejlesztői környezetek közül a PHP Storm már tartalmazza is a PHP 7 verziót. A kevésbé profi, de talán népszerűbb XAMPP legfrissebb verziója azonban még nem. (Érdekes, hogy ezzel kapcsolatban az XAMPP oldalon azt javasolják, hogy amíg nincs, addig próbálkozzunk a Bitnami WAMP for PHP 7.0 -val)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése